Vestre Dragsund
Door: Skuum
Blijf op de hoogte en volg emmy
25 Juni 2009 | Noorwegen, Oslo
Kirköy-Vestre Dragsund(Oslo-Fjord)
Wind NW 0-2, NO 3-5
Kaartafstand: 51 zeemijl
Van 8 tot 10.30 op motor gevaren door gebied waar we geen kaart van hadden. Is vrij lastig om alleen op kaartplotter te varen, omdat je totale overzicht mist. Maar is gelukt.
Toen zaten we echt in Oslo-fjord, en kregen we wat wind. NW in plaats van de verwachte NO. De weersverwachting gaf voor Skagerak NO5 op, dus wij waren ons al een beetje aan verbazen. Toen viel wind geheel weg. En na 10 minuten was de wind NO en nogal variabel, 8 tot 18 knopen. Even rif gezet toen de wind doorzette naar 20 knopen, maar dat kon er na een half uurtje weer uit. Vreemde wind. We worden echt gebraden door de zon. Het is echt heel erg warm.
Zo’n 15 mijl voor Oslo naar ankerplek gegaan. Nu blijkt dat in Noorwegen een ankerplek bijna altijd een plek te zijn waarbij je aan een rots moet afmeren, hoorden we achteraf. Deze plek was ook meer dan 30 meter diep, dus dan heeft het niet veel zin je anker uit te gooien. We hebben dus onze vuurdoop vandaag gehad. Raakte bij de 1e poging wat rotsen op de bodem, maar konden daarna met behulp van een Noor op een prima plek aanleggen. En die Noor verdiende daarmee een Hollands biertje. Gezellig een uurtje met ze op de rotsen zitten te praten.
Het is jammer dat de Noren zo gek zijn op kleine snelle bootjes, want anders zou je hier prima liggen. Tussen 7 en 9 komen er constant van die rotdingen langs racen, met bijbehorende golven. Gelukkig was het daarna over. Ook dit had de Noor ons van tevoren verteld. Met je hekanker trek je de boot dan wat verder van de kant, zodat je niet op de rotsen slaat met je boot. Ook snachts ga je wat verder weg liggen. En als je op de kant wilt, dan laat je het ankertouw weer wat slippen, je gaat bovenop een van de lijnen naar de wal staan, zodat de boot dichter bij de kant komt en dan stap je af.