Ljungsbro
Door: Emmy
Blijf op de hoogte en volg emmy
24 Juni 2013 | Zweden, Ljungsbro
Vadstena-Ljungsbro Afgelegde afstand: 28nm
Sluis 21 t/m 27 gedaan, waarvan 1 vijftraps. De 1e sluis bij Motala ging lekker snel. We lagen zowaar met 4 schepen in de sluis. Het lijkt dus wat drukker te worden. Na Motala wilden we even tanken, dus wij er even tussen uit. We kregen maar een halve liter. Meer kwam ewr echt niet uit. Balen, want voorlopig geen tankplaatsen meer, of je moet gaan lopen met tankjes.
Toen we in de Borenshult-sluis(de 5-traps) kwamen, vroeg de sluismeester al, of we hadden kunnen tanken. Hij had al gebeld dat de tank gevuld moest worden, en vond het vreemd dat dit nog steeds niet gebeurd was. Gelukkig hebben we reserve in 2 tankjes mee met 20 liter, zodat we nog een uur of 7 vooruit kunnen. De 3 boten waar we mee in de vorige sluis hadden gelegen, zaten al 2 verdiepingen lager, en wij konden achter ze aan schutten. Is mooi gezicht, vanaf de sluis het meer op. In totaal zakten we zo’n 15 meter.
Bij Borensberg dachten we een makkie te hebben, alleen maar een enkele sluis met 20 cm verval. En daar liep het dus even volledig vast. Er komt een groot schip van oost naar west door de sluis. Deze pikt aan de westkant een buslading toeristen op, vaart dan eerst een stukje west het Boren-meer op. Draait daar vervolgens en komt nogmaals de sluis door richting oost. En dat alles met voorrang natuurlijk. En zo hadden we daar 2 van die grote boten. En dan liggen er ineens veel jachten voor de sluis, en lig je onverwacht een uur stil. Dus onze planning Berg te halen liep dus even in de soep. Na deze sluis ook zo’n 7 bruggen, die ineens niet meer zo soepel open gingen. Bij een brug, waar we een enorme bui met wat wind kregen, moesten we wel 30 minuten proberen op de plaats te blijven liggen. Er was geen aanleg-mogelijkheid. Het ging allemaal goed, maar leuk was dit niet. Dus toen konden we met de 6 boten precies 5 minuten voor sluitingstijd de brug van Ljungsbro halen, en liggen we 2,5km van Berg. Wel een mooie aanlegplaats, maar niet vlak voor de 7-traps van Berg.
Vanavond cob gestart. Halverwege weer een dikke bui. Het zijn van die zwarte buien, terwijl de zon ook nog schijnt.
25 Juni 2013 - 05:42
Marchien:
Blijven jullie ook wel ergens twee nachten liggen als t mooi is? En bedankt voor alle mooie kanonnen. Hebben we hier niet. -
25 Juni 2013 - 16:44
ANNe:
Ja Marchien, je vraag lijkt me terecht. We volgen kilometervreters. Bijna Jules Verne met z'n 80 dagen rond de wereld.....hahahha.
25 Juni 2013 - 22:03
Emmy Konst:
Nee, die rust hebben wij nog steeds niet. Maakt dus niet uit of we lang of kort vakantie hebben. Had ik wel verwacht, maar zit dus niet in ons. We hebben nu al een beetje moeite dat we gedwongen worden tussen 9 en 18 uur te moeten varen, vaak willen we al eerder weg, maar kan niet als je tussen sluizen ligt. -
27 Juni 2013 - 07:03
Marchien:
Waarom had Jan al die gaatjes in de sluis gemaakt?