Utklippan
Door: Skuum
Blijf op de hoogte en volg emmy
30 Mei 2011 | Zweden, Stockholm
Omø-Utklippan Wind WZW 5 189 nm
Vanmorgen weer om 5 uur opgestaan. Mooie wind om door Smålandsvaarwater te komen. Normaal vind ik dit geen leuk water, maar deze keer hadden we een goede afleiding door de bruinvissen. Ze hebben een aantal mijlen met ons mee gezwommen. Vlak langs de boeg, er vlak voor, zodat je denkt dat je erover heen gaat en vervolgens versnellen en boven water komen. Echt geweldig. Bij Møn besloten door te varen. Het was ondertussen rond 15.00 uur en zo konden we nog in redelijk daglicht door scheepvaartroute komen. Zo’n AIS-ontvanger is wel ideaal hoor. Nu kan je ruim van te voren zien wat er aankomt en hoe je het kan ontwijken. s’Nachts om de beurt even 2 uurtjes geslapen. Na de zuid-oosthoek van Zweden werd wind wat minder. Uitgeboomd verder gevaren. Om 5.50 uur hadden we er precies 24 uur en 148 mijl opzitten.
We zijn voor de wind af kruisend naar Utklippan gezeild. Prachtig weer. Eerst heb je nog niet door dat het warm genoeg is om je thermogoed uit te doen, want dat houdt ook de warmte tegen. Maar al snel zaten we in korte broek in de kuip. Ik had helaas wel last van katterig gevoel vanaf de ochtend. Daar heeft Jan misbruik van gemaakt, waardoor hij ons spelletje Yatzee, dat we verleden jaar in de zomer zijn begonnen heeft gewonnen. Ben ik weer 1000 punten armer.
Utklippan is echt een fantastische haven. Twee rotseilanden waarin een bassin voor zeiljachten. En op het andere eiland staat een vuurtoren met wat huisjes. Er zit een meeuwenkolonie met jonkies waardoor je af en toe bijna wordt aangevallen door de meeuwen. Verder veel eidereenden, en als je over de rotsen loopt moet je uitkijken niet op een te stappen die zit te broeden. Er zijn wat vlakke rotsen voor de kust, waar heel veel zeerobben zitten te zonnen of aan het zwemmen zijn. In de haven ligt 1 Zweed die zeer luidruchtig de hele haven naar zijn hand te zetten. Gaat bijna op de vuist met een paar Duitsers, die volgens hem te dicht bij hem komen liggen. Vervolgens is hij zo boos omdat ze niet weggaan, en vertrekt hij zelf naar andere plek, waarbij hij een buurman ramt, en die ook de wind van voren krijgt. Al met al leuk vermaak.
24 Oktober 2011 - 15:55
Marjolein Stoelinga:
Was op zoek naar een foto van de vuurtoren van Utklippan, helaas stond ie in de steigers toen we in augustus Utklippan aandeden. en kwam op uw site terecht. Dit jaar hadden we voor het eerst sabbatical en zijn ook op Utklippan geweest, geweldig!
Wij zijn tot Stockholm gekomen met onze Rooie Rakker een Dufour Arpege.
vriendelijke groet Marjolein Stoelinga.