Göteborg
Door: Skuum
Blijf op de hoogte en volg emmy
06 Juli 2009 | Zweden, Stockholm
Åstol-Göteborg
Wind: W 5
Afgelegde afstand: 26 zm
Gisterenavond zette de wind even door, maar vanmorgen was het weer goed te doen. Hoog aan de wind met rif in grootzeil en rif in kluiver naar buiten gezeild. Om Marstrand heen gezeild, en iets zuidelijker weer de Scheren ingezeild. En dat ging heel hard, met meer dan 7 knopen tussen de rotsen doorstuiven. Was lekker weer, sluierbewolking en warm. Even na tweeën midden in centrum van Göteborg, in de haven Lilla Bommen, aangelegd. Dit is een haven die speciaal in de zomermaanden open is voor toeristen. Liggen tegen Operahuis aan, en aan de andere kant een oude viermastbark de Viking. Even rondje stad gelopen. Zitten vlakbij een enorm winkelcentrum, Nordstan.De haven is nog niet echt vol. Veel Noren, Zweden, nog een Nederlander en een Duitser.
Zijn savonds nog even langs de kade gelopen,richting Gotebotgs Utkiken, een hoog kanoorgebouw, oftewel de Lipstick zoals de Zweden het noemen. Wij vinden het meer iets hebben van lego. Er waren 2 Aziatische meisjes van een jaar of 6 zich stiekem aan het uitkleden, bij hun fietsjes. Toen wij uit zicht waren hoorden je ze pret hebben in een vijver onder de fontein. Toen we op terugweg weer langsliepen, zaten ze prinsheerlijk in hun blootje in de vijver.
Dinsdag 7 juli 2009
Göteborg
Dagje blijven liggen in Göteborg. Vanmorgen om uur of 5 hadden we een enorme hoosbui. Rest van dag was trouwens weer prima en savonds zelfs weer een echt zonnetje. Vanmorgen eerst naar Maritima Centrum geweest. Dit is s’werelds grootste drijvende scheepsmuseum. Er lag een oude vrachtvaarder, torpedoboot, een monitor, een jager, brandblusvaartuig, een pont, een bergingsvaartuig, onderzeeër en een lichtschip. En deze kon je allemaal van onder tot boven bekijken. Daar waren we dus wel een paar uurtjes zoet.
Daarna even aan boord om te eten en toen de stad in. Eerst naar de wijk Haga, een oude arbeiderswijk. Hier zijn wat leuke kleine winkeltjes, terrasjes, etc. Daarna naar de Feskekörka, een markthal waar ze vis verkopen. Daar vis gekocht voor avondeten. En toen naar de staatswinkel om witte wijn te kopen. In supermarkten verkopen ze alleen alcohol beneden de 3,5%, dus eigenlijk alleen heel licht bier( normaal voor ons is bier met 5,5% alcohol). En staatswinkels zijn er bijna niet. Dus de Zweden moeten aardig wat moeite doen om aan hun drank te komen. Vonden zomaar een paar flessen Jacob’s Creek. En die smaakte goed bij de vis. Weer buiten kunnen eten. Het is nu ineens veel drukker in de haven, de haven is praktisch vol, en er zijn wat meer nationaliteiten. Ook is er wat meer reuring om de haven heen. In heel Scandinavië is de vakantie deze week begonnen en vandaag is blijkbaar de dag dat ze Göteborg bereiken.
Savonds een hele tijd met een onze buurman, een Noor, zitten te praten, die een Contrast 36 heeft. Wij hebben 2 seizoenen zo’n zelfde Contrast gehad. Deze man woont met vrouw en kinderen in Midden-oosten, en komt in zomervakantie terug naar Oslo. Hij vertelde ons het verhaal van Åstol. Er was een boer die woonde op Stora Dyrön, een eilandje naast Åstol. En deze had zoveel kinderen en niet genoeg land meer. Hij stuurde een van zijn zonen naar de rots Åstol met de mededeling dat hij daar maar visserman moest worden. En zo is Åstol een volgebouwde rots geworden.