Als-Sund
Door: Skuum
Blijf op de hoogte en volg emmy
22 Mei 2009 | Denemarken, Kopenhagen
Wind west 15->20 knopen
Afstand 25 zeemijl
Vanmorgen eerst zo’n 2 uur door de stad gewandeld. Er zitten een 5-tal hofjes bij de Rote strasse. Dit zijn de oudste straatjes van Flensburg en ze zijn prachtig. Daarna nog even naar de museumberg geklommen, voor het uitzicht. In het museum zelf hadden we even geen zin, we hadden allebei ineens genoeg van de drukte en de hoeveelheid mensen en wilden weer zeilen.
Terug aan boord snel even gegeten en om 12.30 uur waren we onder zeil. Vlak na de eilanden kregen we flinke plensbui, met wat wind er in. We konden dan ook niet echt genieten van de boten die meededen met de Rum-regatta, die we nu net tegenkwamen. We zeilden nog wel lekker, liepen zo’n 7 knopen. Na de bocht begon de lucht vreemd te worden. We moesten een stuk redelijk hoog aan de wind, en ineens sloeg de paniek bij mij toe. Ik wilde kluiver weg hebben en Jan vond dit onzin. Ik denk dat dit werkelijk de eerste keer was dat we hier ruzie door kregen. Jan boos de kluiver ingedraaid, waarbij we door de kracht die erop stond ook nog het blok kapot draaiden. Ik snapte zijn boosheid wel want hij was een wedstrijd aan zeilen met een Faurby. Maar het werd me te onstuimig, en ik blijf een angst houden voor onweersbuien. Een stuk verderop even 32 knopen wind uit een hele nare onweersbui. En toen hadden we het ergste wel gehad en het laatste stuk naar Sønderborg liepen we weer lekker 7 knopen met een ruime wind. Waren precies op 16.00 uur bij de opening van de brug.
In de Als-sund richting ankerboei gevaren. Deze was nu natuurlijk niet vrij, en er lagen zelfs zo’n 12 schepen voor anker. Wij zijn hier ook tussen gaan liggen. Is raar ankeren, want kust is echt heel stijl. Eerste keer pakte het anker niet goed, maar nu liggen we stevig vast, en om anker te draaien op stroom en wind. Is vreemd, want de boot ligt soms met de kont in de wind.
We hebben weer diesel onder de motor liggen. Helaas geen oliedoeken bij ons om het te verwijderen. Jan heeft nog steeds de hoop dat dit diesel is die ergens achter is blijven staan en nu doordat we heel scheef gegaan zijn over beide boegen, naar voren is gekomen. Ik hoop dat hij gelijk heeft. Morgenochtend gaan we achterkooi leeghalen om te kijken of we nog ergens een lekkage kunnen vinden.