Espevær
Door: Emmy
Blijf op de hoogte en volg emmy
03 Juni 2013 | Noorwegen, Espevær
Leirvik-Espevær Wind NNW5 Afgelegde afstand: 19nm
We zijn vandaag op een prachtig idyllisch eiland terechtgekomen. Zo’n eiland met 3 auto’s, 100 inwoners en hele relaxte mensen. We hebben aangelegd bij de supermarkt naast de veerdienst. Spreken een hele tijd met een inwoner die graag over zijn eiland verteld. Er is hier in 1975 een ring ontstaan, die men hier UFO-ring noemt. Hij vertelde dat hij toen 8 jaar was, en het hele eiland liep uit om naar de ring te gaan kijken, die er zomaar ineens was. Wij zijn er even wezen kijken, en het lijkt net of er elke ochtend iemand een rondje loopt waardoor er een soort paadje is ontstaan in een cirkel. We hebben een prachtige wandeling over het eiland gemaakt. Mooie dalletjes, rotsige paadjes, meertjes en bruggetjes en Noorse schapen. Er is een dal dat het Hollandse dal heet, daar meerden vroeger de Hollandse schepen aan. De man die we spraken was bezig met zijn huis op te knappen. In de jaren 50 zijn er wat huizen afgebrand, en zijn vader heeft een nieuw huis neer gezet, en hij probeert het weer in de stijl van voor de brand te krijgen. Hij wil nu nog Hollandse dakpannen op het huis krijgen.
Er is een kreeftenopslag op het eiland. Wij hebben even door het raam naar binnen gegluurd. De kreeften werden vroeger als aas gebruikt, totdat bleek dat de Hollanders ze graag kochten en meenamen naar Nederland. Er is toen handel in kreeft ontstaan.
Het is vandaag prachtig weer, maar wel koude wind. Maar in de kuip in het zonnetje is het heerlijk.
Aan de overkant van de haven is een eilandje, dat bereikbaar is met een kabelpontje. De bewoners gebruiken dit pontje niet vaak, ze hebben allemaal hun eigen bootjes. Maar 1x per jaar is er daar een groot feest, waarbij ze schapenkoppen eten. Die koppen worden in tweeën gekliefd, en de hersenen worden er uitgehaald. De rest eten ze op. Maar daar hebben ze veel drank bij nodig. Volgens de vrouw van de man die ons dit alles vertelde, omdat het niet echt lekker is. Zij hield er niet van, alleen de wangen van het schaap kon ze een beetje waarderen. Maar dat is de enige keer dat de bewoners het pontje gebruiken om aan de overkant te komen.
05 Juni 2013 - 02:48
Corina:
dus jullie gaan met dat pontje op die dag naar dat eiland om een deel van een schapenkop te eten, want dat is over een paar maanden en dan zijn jullie net in de buurt. klinkt als een oud primitief slacht feest, offer voor de noorse goden. ik ga proberen dat uit te vinden. spreken de schapen noors? en jullie ook? xxx
05 Juni 2013 - 10:12
Andrea:
Espevær komt zeker op mijn "plaatsenwaariknaartoewillijst". Wat een mooie natuur.