Thyboron
Door: Emmy
Blijf op de hoogte en volg emmy
18 Mei 2013 | Denemarken, Thyborøn
Thisted-Thyboron Wind: NO5-6 Afgelegde afstand: 48nm
Wat een prachtige dag. Het was vandaag kortebroekenweer. Wel veel wind. Met meer dan 7 knopen stormden we op de Vilsundbrug af. Helaas net 5 minuten te laat, dus toen konden we een uur wachten. Flauwe brugwachter, want om 12 uur was er niemand. Het was een pachtig gebied waar we doorheen zeilden. Na Visby Bredning wel erg moeilijk. Weinig tonnen, erg smal en veel wind. Is een leuke combinatie. Af en toe iets te hoog, dus dan even motor bij en voorzeilen weg. Zo waren we lekker bezig. De Oddesundbrug draaide gelukkig wel gelijk. En toen we daar door waren was er niet veel wind meer en was de wind zuid oost geworden. Tot halverwege Nissum Bredning kunnen zeilen met uitgeboomde kluiver. Toen zat er geen vaart meer in. Jan was net de boom aan het weghalen, toen de wind van ZO2 ineens naar ZW 4 draaide. We stonden allebei op voordek. De giek bleef hangen in de bulletalie. Was even een zooitje aan boord. Ik stond met de boom in mijn handen, grootzeil stond naar verkeerde kant, bulletalie moest losgemaakt worden, stuurautomaat uitgezet worden. Het is hier echt moeilijk vaarwater.
Laatster stuk op motor door de geul naar Thyboron. Kwamen langs een fabriek, waar een geur uitkwam, dat wil je niet weten. Geen idee wat daar gemaakt werd, maar we werden er allebei niet goed van.
En nu liggen we in Thyboron, en gaan wachten op het weergat. We moeten zo’n 90 mijl afleggen naar Farsund, en we gaan uit van een gemiddelde van 5 mijl per uur. We rekenen dus dat we ca. 19 uur nodig hebben om over te komen. We denken dat de beste mogelijkheid is om zondagavond rond 23 uur te kunnen vertrekken. Maar morgen hebben we de hele dag de tijd om te kijken of de verwachting zo blijft. Als het morgenavond of maandagochtend niet lukt, dan gaan we terug naar Aalborg, want daarna gaat het te hard waaien in deze hoek. En dan wordt het dus geen Noorwegen.
Zondag 19 mei 2013
Thyborøn
Vandaag dagje blijven liggen in afwachting van de eventuele overtocht. Ziet er nog steeds goed uit, en we zijn van plan om rond drieën vannacht te gaan varen.
Vandaag eerst naar het schelpenhuis geweest. Dit is een huis, ooit eigendom van een Deense visser. Deze visser versierde zijn huis met al zijn gevonden schelpen. Ziet er echt prachtig uit. Binnen lagen nog veel meer schelpen en andere bezienswaardigheden. Daarna naar het kustmuseum geweest. Was leuk. Hoe maak je golven, hoe bescherm je een kust etc. Er staan hier veel bunkers voor de kust, en een hoorde nu bij het museum. Daar kon je zien, dat er een aantal vermomd zijn als een vakantiehuisje, dus met dakpannen. Dit om de vijand in de war te brengen. Vervolgens nog even naar het Noordzee aquarium geweest.
Vanmiddag liep de Blauwkous van Bert en Lidy, een Atlantic 36 binnen. Zijn hoppend langs westkust naar Thyborøn gekomen. Daar een uurtje aan boord gezeten. Zij zijn ook van plan het Götakanaal te doen. Toen we daar aan boord zaten, kwam er een vreemde Hollandse snuiter langsfietsen met een ooglapje voor. Toen hij ons aansprak, ging het lapje gewoon omhoog. Woont al 16 jaar in Thyborøn. Vrijgezel, afgekeurde visserman en praatjes voor 10.
19 Mei 2013 - 09:02
Roon:
Lieve allebei,
Top videoclip! Lekker spontaan. Whooohahahahaha...
Vraagje: is het 's nachts erg donker op zee of valt dat mee?
Dit even omdat jullie van plan zijn 's avonds te vertrekken...Brrrrr.....
Mooie Pinksteren verder.
Roon -
19 Mei 2013 - 10:11
Marchien:
Kan Noorwegen dan nog wel in Juni? -
19 Mei 2013 - 11:17
Emmy Konst:
Hoi Ronald,
Het kan donker zijn, ligt er aan of we bewolking hebben. Er is een maan, dus als er geen bewolking is valt het mee. Maar het is hier pas na elven donker en na drieen wordt het al weer licht. Maar voor komende nacht wordt ook wat regen voorspeld, du ik ga er van uit dat het een donkere nacht wordt. Maar gelukkig liggen er tonnen met lichtjes erop.
Hoi Marchien,
Als we nu Noorwegen niet halen, blijft dat op ons verlanglijstje staan. Maar niet voor deze vakantie. Het is al een afwijkende slinger die we maken, door eerst naar Noorwegen te willen. -
19 Mei 2013 - 16:44
Andrea:
Spannend hoor!! Schipper mag ik overvaren ja of nee? Laten we hopen op een mooi weergat..
20 Mei 2013 - 10:02
Gerrit:
Bij opstaan meteen even gekeken en zag dat jullie al flink op weg zijn. Mooie wind, maar dat hoef ik jullie niet te vertellen. Een kleine "slinger" naar een visserman. Hebben jullie een vers visje gebietst?
Inmiddels zijn jullie op de AIS buiten beeld. Moet dus een paar uurtjes geduld hebben. Ik neem tenminste aan, dat er ook in Noorwegen voldoende AIS- stations zijn.
Vergat zondag aan Jan te vertellen, dat wij zaterdag in Sneek waren voor Gien70. Was heel fijn om met het hele zootje weer bij elkaar te zijn.
Hoop jullie gauw, al is het virtueel, weer te zien.
Liefs ook van Pien -
20 Mei 2013 - 10:03
Andrea:
Woooooow mooi dat helpenhuis.
20 Mei 2013 - 15:53
uhhhh schelpenhuis