Ronne
Door: skuum
Blijf op de hoogte en volg emmy
12 Juni 2012 | Denemarken, Rønne
Wind: variabel Afgelegde afstand: 29 nm
Ook vandaag weer weinig wind.
Tot Dueodde(hoek rechtsonder) op de motor. Daarna uitgeboomd met knoopje of 3-4 gezeild. Laatste stuk, vlak voor Ronne weer op de motor. Wind draaide ineens van NO naar West en in de haven werd de wind Noord. Het is wel lekker weer. En het is leuk dat je dicht onder kust kan varen. Al is de zuid-kust niet spectaculair, vaal lange zandstranden. Ronne zelf valt enorm tegen. Na al het moois wat we gezien hebben, is dit alleen maar een echt grote stad met veel verkeer. De stad is in 1945 plat gebombardeerd door de Russen omdat een Duitse commandant zich weigerde over te geven. Morgen hebben we een auto gehuurd. Europecar zit vlak bij de haven, en we zijn dan van plan de 4 Rundkirken te bezoeken.
woensdag 13 juni 2012
Rønne
Afgelegde afstand: 160 km
We hebben vandaag een rondje Bornholm gedaan met de auto.
Was er lekker weer voor, helemaal geen wind en een beetje bewolkt, later op de dag zonnig.
De auto stond omklokslag 9.00 uur klaar bij Europcar. We waren geüpgrade en kregen een Ford Focus mee, dus Jan was niet ontevreden.
We hebben de 4 Rundkirken gezien, en het zijn prachtige gebouwen. Allen gebouwd tussen 1150 en 1200, in een tijd dat piraten een constante bedreiging vormden. De kerken bestaan m.u.v. de Ny kirke uit 3 verdiepingen. De 1e verdieping werd gebruikt voor opslag van kostbaarheden en voor als er gevaar dreigde, werd deze verdieping gebruikt als schuilplaats voor vrouwen en kinderen. De bovenste verdieping was een ideale plak om stenen vanaf te gooien of om vanaf te schieten naar de vijand. In de Ny kirke en in de Nylars kirke mocht je helaas niet naar boven. In de Olse kirke moet je niet dik zijn wil je naar boven, want je moet je echt door dikke muren het trapgat in wurmen. De 2e verdieping onder het dak is heel indrukwekkend. Een hele ruige vloer, en het dak zit wel zo ingenieus in elkaar. De Østerlars Rundkirke is de grootste. De middenpilaar is hier hol en hier staat een doopvont. In de andere kerken is de middenpilaar massief. Ook hier mocht je naar de zolder en ook dit was weer een klauterpartij over smalle trappetjes.
Verder hebben we natuurlijk nog veel meer mooie dingen gezien. Hoogtepunten naast de rundkirken: een heel klein vissershaventje, Heiligpeder. Een ander mooi haventje Teglkås. En Jons Kapel, een prachtige rotsformatie, waarin een preekstoel en een kapel te herkennen zijn. ’s Avonds de auto weer ingeleverd.
12 Juni 2012 - 17:29
Gerrit:
Zag voor het eten op ais, dat jullie een heel stuk over land hebben afgelegd :-)
Vrgat te melden, dat de krant dagelijks op tijd is
Blij dat het weer voor jullie ook wat meer zomers is.
Liefs Gerrit -
12 Juni 2012 - 19:48
Emmy Konst:
Hoi Gerrit,
Had je echte zomerkoningen van Dick?
grt, Emmy -
12 Juni 2012 - 19:57
Gerrit:
Ja en de spinazie ook. Dat groene spul kan Jan niet meer bereiken
G.