Zeiltocht met R&M
Door: Skuum
Blijf op de hoogte en volg emmy
05 Mei 2010 | Denemarken, Fåborg
Svendborg- Lyö-Faborg Wind: variabel 2-0-2 Afgelegde afstand: 22 nm
Vanmorgen met beloofde mooie weer opgestaan. Nog wel steeds heel koud maar mooie blauwe lucht. Om 10 uur waren René en Monique aan boord, maar toen was de zon al weg. En de weervoorspelling heeft de hele dag nergens op geleken. De beloofde NO5 was een variabele N2-3, en werd zelfs west. De zon kwam er pas na vijven er echt bij, rest van de dag behoorlijk dicht wolkendek. Het enige wat klopte was de temperatuur. De eerste mijlen gezeild, maar een mijl of 6 voor Lyö motor gestart. Vlak voor Lyö veel bruinvissen gezien, ook kleintjes. In de haven, die ze aan het vergroten zijn, lag wel 1 passant. We zijn even naar het dorp gelopen, een heel rustig boerendorp met prachtige vakwerkhuizen en mooie tuinen. Onderweg kwam er nog een hele grote kudde koeien naar ons toegelopen, waarschijnlijk zijn we de 1e toeristen van het seizoen die ze zagen. Daarna weer terug naar de boot en toen zijn we op kluiver richting Faborg gedreven. Morgen gaat het echt hard waaien uit het noordoosten, wordt er door DMI beweerd, maar als het een zelfde voorspelling is als voor vandaag moeten we het met een korreltje zout nemen. Voor de zekerheid echter toch wel een box uitgezocht waarin we met kop naar NO liggen. Savonds werden we door René en Monique uitgenodigd om mee uit eten te gaan. Maar in dit voor Denemarken redelijk grote dorp is bijna niets te vinden dat open is. In een hotel terecht gekomen, waarbij Jan en Monique experimenteerde met een Fuunse omelet en een echte Deense daghap. Monique kon er nog allerlei soorten ketchup bijgooien, terwijl dat er ook al inzat, dus dat was niet echt een succes. En Jan burpt nu nog steeds spek, die bij de omelet zat. Maar René en ik hebben lekker gegeten, gewoon heilbot die ze voor de deur vangen. We wilden nog een toetje bestellen, maar we hadden nog maximaal 35 minuten, omdat R&M de bus moesten halen, maar dat ging echt niet lukken omdat het druk is. Er waren inderdaad een paar tafeltjes bezet, en er wordt dan ook niet even geïmproviseerd om het wel voor elkaar te krijgen. We beginnen ons steeds meer te verwonderen over hoe de Denen hun geld verdienen. Bijna nergens zie je mensen werken, dorpen zijn uitgestorven, de horeca doet helemaal nog niets, musea die pas in juni open zijn.
R&M zijn om 20.30 uur op de bus gestapt en waren 10 minuten eerder dan gepland in Svendborg. Je moet dus ook niet precies op tijd bij een halte staan, want dan is je bus al vertrokken.
06 Mei 2010 - 09:06
Gerrit:
wat een fijne verslagen weer. jammer dat het weer niet helemaal meewerkt, maar met een kachel aan boord moet het meevallen.
Lagen jullie in Svendborg in die mooie circelhaven? Nog veel goeds gewenst