Hammerhavnen
Door: skuum
Blijf op de hoogte en volg emmy
07 Juni 2012 | Denemarken, Kopenhagen
Ystad-Hammerhavnen Wind: O3->2->1 Afgelegde afstand: 38 nm
Er is dus amper regen geweest. Vanmorgen even nog wat donker weer. Voeren pas tegen elven de haven uit. Tot uur of 3 kunnen zeilen en daarna was het op. Maar wel heerlijk zonnetje erbij. Even na zessen lagen we afgemeerd in Hammerhavnen, een haventje in een prachtig natuurgebied. Heel indrukwekkend als je komt aanvaren, heel ruig met heel hoog gelegen de ruïne Hammershus. Er wordt nog druk gewerkt aan de haven, de nieuwe toiletgebouwen zijn nog niet klaar. Na het eten wandeling gemaakt. Een gedeelte over een pad (“redningsstien”) gelopen dat langs de kust loopt. Vroeger werd dit pad gebruikt om hulp te kunnen bieden aan gestrande schepen. Je loopt heel hoog en hebt een prachtig uitzicht. Af en toe op een grote granieten rots gezeten, met prachtig uitzicht op een kalme zee en een langzaam zakkende zon. Het is soms flink klauteren, en niet overal gemakkelijk begaanbaar. Tot de vuurtoren gelopen. Terug langs de Kristalsø, een meer dat ontstaan is door de graniet die hier gewonnen werd.
We liggen in da haven met 3 Hollandse schepen, allen Koopman-ontwerpen, de V1044 Desire, de Breehoorn 37 Freebird en wij.
Vrijdag 8 juni 2012
Hammerhavnen
Vanmorgen uitgeslapen, want het regende. Toen droog was wandeling naar de ruïne gemaakt. Ook dit was weer een prachtige wandeling over smalle paadjes. Jan heeft weer tig foto’s gemaakt. Daarna een wandeling om het kasteel gemaakt en weer naar de boot gegaan. Toen we aan boord gingen, begon het weer te miezeren. Na een uurtje ben ik op de fiets naar Sandvig en Allinge gefietst. Bij Sandvig de rotstekeningen bewonderd die uit 400 v. Chr stammen. Sandvig is klein en een echte badplaats met grote hotels. Daar was niet veel te beleven. Allinge is wat levendiger met een haventje in de winkelstraat. Op terugweg kreeg ik een enorme bui, en die hield de eerste tijd ook niet op. Kwam dus zeiknat aan boord. Toen hebben we de kachel maar even gestart, om alles een beetje droog te krijgen. Tegen drieën draaide de wind zoals voorspeld van oost naar zuid-west en werd het weer zonnig. ’s Avonds een pizza gemaakt in onze nieuwe oven. Is goed gelukt. Lastige is dat ik geen weegschaal heb, dus was een beetje moeilijk om de goeie hoeveelheid meel te bepalen voor het pizzadeeg, maar ik moet zeggen dat het goed gelukt is.
Opvallend op Bornholm zijn de vele Poolse zeilers. Het ligt natuurlijk ook een beetje in de richting van Polen. Alle informatie in de havens worden ook in Pools geschreven. Wij hebben vandaag Poolse achterburen.
Vanavond nogmaals de wandeling naar de vuurtoren gemaakt. We zijn nu ook in de vuurtoren in geweest. Wel zon maar helaas erg heiig. ’s Avonds kwamen Eddy, Trudie, Ruud en Marijke aan boord een borrel gedronken.
08 Juni 2012 - 07:15
Gerrit:
Mooi plekje. Zag foto van de kameelrots, die ik anders zou noemen: Trollenpaar o.i.d.
Vreemde knik in jullie track. How come? -
08 Juni 2012 - 07:38
Jan Skuum:
Is geen vreemde knik, moesten even meelopen met een grote jongen, om daarna achterlangs te kunnen.
grt Jan -
21 Juni 2012 - 18:57
Jaap M:
Hammerhus leek mij meer een" stenehus"